Kol saatleri birçok kadın ve erkek için hem ihtiyaç hem de en önemli aksesuarlardandır. Özellikler süre ile alakalı işi olan bireylerde kol saatleri konusunda ciddi arayışlarda olurken, bu saatlerin bakımları ile temizliği de elzemdir. Günümüzde birçok saat yanlış temizlik veya eksik bakım nedeniyle kısa sürede veya kullanım ömründen daha kısa sürede bozulabilmekte veya arızalar yaşayabilmektedir. Bu nedenle saatlerin bakım ile temizliklerine önemle dikkat etmek gerekmektedir. Bazı temizlik ve bakım rutinlerini kullanıcılar kendileri çözebilse de bazı bakım ve temizliklerde ise uzman birinden destek almak gerekmektedir. Peki saat bakımı ve temizliği nasıl yapılır?
Saat bakımı ve temizliği saatin birçok farklı bölgesine bağlı olarak değişkenlikler gösterir. Örneğin saat camının temizliği ile saat kordonu arasındaki temizlikte farklılıklar görülmektedir. Bunun yanında saat kasasının temizliği ve saatin bağlantı yerlerinin bakım ile temizliği de oldukça önemli detaylar arasındadır. Bunların yanında saatin iç temizliği de önemlidir. Özellikle analog saatlerde birbirine bağlı mekanizmaların fonksiyonlarının bakımsızlık nedeniyle bozulabildiğinin belirtilmesi gerekir. Bozulan mekanizmaların bu nedenle daha ciddi sonuçlar doğurması da muhtemel olmaktadır.
Saat bakımı ve temizliği nasıl yapılır? gibi sorularla titiz bir şekilde saatin bakımını yapmak isteyen kullanıcılar, saatin bölümlerini ayrı ayrı düşünmelidir. Örneğin saat camını temizlerken yumuşak ve iz bırakmayan bir bez kullanılması gerekmektedir. Saat kordonu için tercih edilebilir olan daha sert bir bez, saatin camının çizilmesine neden olabilir. Bunun yanında bazı saatlerde kimyasal ürünlere karşı hassas sonuçlar oluşabileceğinden kimyasal temizlik ürünlerinin kullanılmadan önce uzmana danışılmasında fayda olacaktır.
Saat bakımı yaparken, saatin su geçirmez özelliğine güvenerek ciddi su basıncına maruz bırakılan saatlerde temizlik ve bakım esnasında bozulmalara neden olmaktadır. ATM seviyesini aşan su basıncı karşısında su geçirmezlik özelliği dayanamayan saatlere su girebilmekte ve bu nedenle bozulmalar olmaktadır. Bu nedenle saatin ciddi bir su basıncına maruz bırakılmasından kaçınılması gerekir. Saat iç kısımlarına dair gereken temizliklerde ise mutlaka uzmana danışılmalı veya uzman biri dahilinde temizlik ile bakım yapılmalıdır.
Her şeyde olduğu gibi kol saatlerinde de periyodik olarak temizli ve bakım süreçleri olmalıdır. Temizlik ve bakımı yapılmayan saatler biriken kir nedeniyle bozulmalara uğrayabilmektedir. Bunun yanında saatin kolda olması sebebiyle fazlasıyla bakteri ile karşılaştığını da unutmamak gerekir. Bakteri oluşumunun yüksek olduğu saatlerin bu nedenle düzenli olarak günde veya iki günde bir dış temizliği yapılmalıdır.