Kol saati kullanımı teknolojik gelişmelerden bağımsız olarak hem saat işlevi hem de aksesuar işlevi anlamında hala en çok tercih edilen araçlardan bir tanesidir. Bu bağlamda birçok insan tarafından kullanılan kol saatlerinde meydana gelen belli başlı çözümler için de çok sayıda seçenek bulunmaktadır. Kol saatlerinde meydana gelen en önemli sorunlardan bir tanesi kuşkusuz çiziklerin oluşmasıdır. Saatin kordon, cam ve gövdesinde meydana gelen bu çizikler, birçok farklı nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu nedenler genellikle dışardan kazara bir şekilde yapılan temaslardır.
Dışardan sert cisimlerin temas etmesi ile birlikte kol saatlerine meydana gelen çizilmeler; saatin camında, kordonunda veya gövdesinde belirebilmektedir. Bunun yanında zaman içerisinde çok küçük çizilmeler ise tekrar eden temaslar ile ortaya çıkabilmektedir. Meydana gelen bu çiziklerin giderilmesi noktası ise uzmanlık alanı gerektiren önemli detaylardandır. Peki bu çizikler nasıl giderilir?
Kol saatlerinde en ciddi çizilmeler sık sık gövde ve cam bölgesinde meydana gelmektedir. Çizilmelere neden olan şeyler dışardan temaslar olsa da saatin yapıldığı malzemelerin kalitesi ise çiziklere karşı koruma derecesini ortaya koymaktadır. Ancak en kaliteli ürünlerden yapılan saatlerin dahi çizilme riskleri göz önüne alındığında bu saatlerin çizik giderilmeleri ise farklı uzmanlık alanlarına hitap etmektedir.
Saatin cam ve gövde çiziklerinin giderilmesinde yapılan işlem, uzmanlar tarafından polisaj olarak isimlendirilmektedir. Bu işlem birkaç evreden oluşmakla birlikte; titiz bir çalışmaya dayanmaktadır. Fırça yardımı ile yapılan bu işlemlerde ilk olarak çiziğin iyileştirilmesi işlemi yapılmaktadır. Bundan sonraki işlem ise saatin ilk günkü haline gelmesi sağlanır; ancak bazı saatlerin mat yapıya sahip olması ise üçüncü bir evreyi de beraberinde getirmektedir. Bu saatlerde uygulanan üçüncü evre ile mat görüntünün elde edilmesi sağlanmaktadır.
Kol saatlerinde en çok karşılaşılan sorunlardan biri olan çiziklerin giderilmesi işlemleri özellikle metalden yapılmış saatlerde farklı deformasyonlara neden olabilmektedir. Saatlerin marka ve modelleri birbirinden ayrı olmakla birlikte, her saatin farklı maddelerden yapılmış olmasına dikkat edilerek çiziklerin onarılması gerekmektedir. Bu bağlamda kullanıcı tarafından yapılan çizik gidermelerin farklı sonuçlar doğurması söz konusu olabilmektedir.
Kullanıcının çizik gidermek için kullandığı yöntem, kol saatinde başka sorunların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bu sorunlardan bir tanesi metal gövde veya kordonun oksitlenmeye yani deformasyona uğraması şeklinde izlenebilmektedir. Bu tür üzücü sonuçlar ile karşılaşmamak adına, saat çiziklerinde işin uzmanlarına başvurmak gerekmektedir. Uzman kişi tarafından saatin özellikleri ve kullanılan malzemeleri saptanarak buna göre çizik onarım işlemi yapılmaktadır. Bu sayede kol saatindeki çiziğin giderilmesi farklı sorunları ortadan kaldırmaktadır.